Mot ett klimatsmart mode

Klimatsmarta åtgärder vi gör idag

För oss är det viktigt att göra så liten påverkan på klimatet och vår miljö som möjligt. Vi försöker därför göra det lättare även för dig att göra klimatsmarta val i livet. Här nedan kan du läsa om vad vi gör idag och vad vi arbetar mot att kunna göra och erbjuda i framtiden. Samt några tips kring vad du kan tänka på i ditt liv om du vill leva mer klimatsmart och miljövänligt.

Vi arbetar aktivt med att bli mer klimatsmarta och hitta sätt att förbättra vår produktion, våra arbetssätt och vårt utbud löpande.

Du kan läsa nedan de klimatsmarta åtgärder som vi redan gör.

Klimatsmart produktion och utbud

Att erbjuda klimatsmarta alternativ handlar om mer än att bara tänka på materialet i produkterna. Även om vi självklart har materialet som en del i vår lista.

 • KLIMATSMARTA MATERIAL
  Vi använder i så stor utsträckning som möjligt material i bra miljöval i våra kläder. Så som: ekologisk bomull, återanvända material, ÖKO-TEX och GOTS-certifierade tyger, bambuknappar.
 • TIDLÖS DESIGN
  När vi utvecklar våra produkter fokuserar vi på att designa tidlösa plagg. Detta för att du som kund ska kunna älska och använda ditt plagg från oss så länge som möjligt.
 • DIGITAL ARBETSPROCESS
  Vi arbetar digitalt i vår designprocess och gör så få prototyper som möjligt för att minimera vår påverkan på miljön. Prototyperna säljer vi ut några gånger per år i butiken i Visby så håll utkik!
 • KLIMATSMART UTBUD
  Utöver våra egna produkter så erbjuder vi er även andra märken som också jobbar för ett bättre framtida klimat. Det kan vara genom återbruk, nya smarta material, ekologiskt, närproducerat, slow fashion m.m.

Klimatsmarta förpackningar

Självklart vill vi även att våra förpackningar ska vara så klimatsmarta som möjligt.

 • VARJE PÅSE RÄKNAS
  Vi skickar våra plagg till dig i papperspåsar och silkespapper när du handlar online. Och när du handlar i vår fysiska butik i Visby så får du även då en papperspåse att bära hem ditt köp i. Våra påsar och silkespapper är gjorda av återanvänt papper eller nytt papper som är FSC-certifierat. . På så sätt sparar vi på miljön och våra träd några vändor till. Mer information om FSC-certifiering, klicka här!
 • ÅTERANVÄNT PACKMATERIAL
  I så stor utsträckning som möjligt återanvänder vi det packmaterial som vi får in i butiken. Vi sparar och återanvänder så mycket som möjligt. T.ex. i vårt eget lager eller när vi skickar leveranser till våra återförsäljare. Det är för att vi vill ta vara på det som vi redan har istället för att producera nytt. Vi hoppas att ni tycker att det är lika bra som vi!
 • OM DET ÄR NYTT SÅ SKA DET VARA KLIMATSMART
  Ibland händer det att vi inte redan har packmaterial som vi kan återanvända. Då använder vi oss endast av packmaterial i återanvända material. Vi använder papper i så lång utsträckning som möjligt och undviker plast så mycket som det går.

Källsortering, återbruk och lagning

Så vad gör vi då med det som blir över? Hur hanterar vi vårt avfall och restprodukter?

 • KÄLLSORTERING EN SJÄLVKLARHET
  Allt vårt avfall källsorterar vi och återanvänder så mycket som möjligt och vi lämnar in allt till återvinningsstationer.
 • KREATIVITET MED TYGSPILL
  Vi arbetar hela tiden med att skapa så lite spill som möjligt i vår produktion. Men ibland så blir det bitar över. Dessa försöker vi att använda till andra produkter så mycket som möjligt, de kan till exempel bli mössor eller hårband. Vi samarbetar även med smyckesdesigner som återanvänder vårt tygspill. Är bitarna alltför små för att kunna skapa något av lämnar vi in dem till tyginsamlingar på återvinningsstationer.
 • INGA PLAGG SLÄNGS
  Skulle något plagg eller utvecklingsprov inte gå att sälja lämnar vi det till secondhandbutiker där vinsten går till välgörenhet. Vi kan också göra om plagget till något nytt.
 • VI LAGAR OCH FIXAR DINA PLAGG
  Med egen sömnadsproduktion har vi förmånen att kunna erbjuda dig lagning av dina plagg. Hör av dig om du vill få ditt Esther & Inez plagg lagat, så hjälper vi dig!
 • SECONDHAND
  Via Facebook så kan du sälja dina Esther & Inez plagg vidare till personer som är med i vår Facebook grupp för secondhand försäljning. Du behöver själv vara medlem i gruppen för att kunna sälja vidare. Hitta till gruppen, klicka här!

Våra leverantörer

Alla våra leverantörer granskar vi noga för att välja så hållbara leverantörer som möjligt.

 • MILJÖVÄNLIG ENERGI
  Vår el är helt grön och kommer endast ifrån miljövänliga källor. Vi reser så miljövänligt som möjligt. 
 • HÅLLBARA TYGLEVERANTÖRER
  Alla våra tygleverantörer jobbar hållbart och är GOTS-certifierade för en miljövänligare framtid. Vi jobbar bara med leverantörer som är inom Europa och så nära som möjligt för att minimera frakter och utsläpp.
 • MEDVETNA HYRESVÄRDAR
  Våra hyresvärdar har vi valt med omsorg och jobbar löpande med att få miljövänliga uppdateringar som mer tätslutande fönster och dörrar för att minimera energi utsläpp.

 

Klimatmål för framtiden

Vi kommer aldrig sluta sträva mot att göra våra produkter, vår produktion, arbetssätt och våra tjänster mer klimatvänliga. Hur bra de än är – så kommer det alltid finnas utrymme till förbättringar. Vårt motto är att det går alltid att utvecklas lite till.

 

Här nedan kan du läsa om våra mål mot framtiden.

 

Tre tjänster för en cirkulär ekonomi

Vi vill bli mer cirkulära. Det vill säga skapa ett kretslopp inom Esther & Inez. Där våra produkter i första hand återanvänds. I andra hand återvinns materialet. Och i absolut sista hand blir materialet till energi. Du kan läsa mer om cirkulär ekonomi på Naturskyddsföreningen, Ellen MacArthur Foundation eller Wikipedia . Vi jobbar för fullt med att komma igång med ett cirkulärt erbjudande i form av olika tjänster:

 1. LAGNINGSSERVICE
  Redan nu kan vi som sagt laga dina kläder vid inlämning i butiken. Framöver vill vi även erbjuda en service där du kan skicka dina trasiga plagg till oss. Och få tillbaka dem hela igen.
 2. ÅTERBRUK
  För att bli mer cirkulära så kikar vi på olika alternativ för att ta hand om vårt tygspill på ett bättre sätt. Vi undersöker möjligheten att riva ner vårt spill till fluffig fibernivå där spillet kan tjäna som nya produkter, så som stoppning i kuddar, isolering i byggbranschen eller andra spännande saker vi vi kanske upptäcker under resans gång. Om du har några tankar, så hör gärna av dig och tipsa oss!
 3. SECONDHAND
  Ibland händer det att man inte längre vill ha kvar sitt plagg, kanske passar det inte längre. Då vill vi i framtiden erbjuda dig möjligheten att lämna in ditt plagg för att säljas vidare via oss. Så att en annan av Esther & Inez vänner kan få möjlighet att älska plagget. Just nu kan du själv sälja ditt plagg genom vår Facebook grupp, klicka här för att hitta hit!
 4. ÅTERDESIGN
  Tänk dig att du har dina favoritjeans, de där som du slitit tills de nästan faller isär. Troligen har du fantastiska minnen med just det plagget. Ett mål som vi utforskar är att kunna erbjuda dig en möjlighet där du skickar ditt trasiga favoritplagg till oss och vi designar om det till något annat till dig.

 

Miljösmarta material

Vi håller koll på senaste forskningsrönen kring hur olika material och dess tillverkningsprocesser påverkar vår miljö och klimatet när det kommer till att använda mer miljösmarta tyger. Och för att vi alltid vill utvecklas och förbättras, är och förblir det målet ett framtida mål. 

Vi blickar framåt för att snabbt kunna haka på när nya material och tillverkningsprocesser blir tillgängliga på marknaden och fungerar i vår verksamhet. Visste du t.ex. att det forskas på hur gammalt bröd kan användas för att odla svampar som i sin tur kan omvandlas till ett bomullsliknande material? Läs mer här.

 

Klimatsmart produktion

Eftersom vi har vår egen sömnadsproduktion i Visby kan vi redan idag producera på beställning i små kvantiteter. På så sätt kan vi producera efter efterfrågan och vara väldigt flexibla i vilka modeller vi syr och så vidare. Det gör att vi sällan behöver göra oss av med kläder som vi redan har sytt upp. Saknas en storlek eller vill du ha ett plagg i ett annat tyg än vad vi har uppsytt går det därför ofta att ordna. 

I framtiden är dock målet att gå över mer och mer till "production on demand". Det vill säga att vi producerar plagget först efter att du lagt din beställning. Något som skulle leda till att vi inte har någon överproduktion alls. Vi har redan nu hösten 2023 påbörjat det arbetet med helt unika "production on demand" kollektioner så som våran Black collection - som endast sys upp efter beställning. Vi hoppas på att kunna göra mer av det framöver.

Klicka här för att komma till Black collection.

Vi kommer också arbeta mer och mer med att involvera dig som kund när vi designar våra kläder. Så att vårt utbud ska passa dig så bra som möjligt. Har du några tankar kring våra modeller, något du saknar eller skulle vilja ändra på? Tveka inte att säga till oss! Vi älskar den typen av feedback eftersom det hjälper oss att bli bättre för dig.

 

 

Och nu några Klimatsmarta tips på vad du kan göra i din vardag

Ingen kan göra allt men alla kan göra något som man brukar säga. Och det stämmer. Ingen av oss kan själva rädda klimatet. Men däremot kan vi göra vad vi kan för att dra ner på vår negativa påverkan – våra fotavtryck på klimatet. Vi har därför sammanställt några tips till dig som privatperson och klädälskare.

 

Konsumera klimatsmart

 • Undvik att överkonsumera produkter och ta vara på det ni har i första hand. Bra för både klimatet och plånboken.
 • Älska och vårda era plagg så länge ni kan. Och handla bara det som ni verkligen vill ha och är säkra på att ni kommer att använda.
 • Handla lokalt, närproducerat och gör miljövänliga val. Välj produkter som är tillverkade i ekologiska material, närproducerade och produkter för att stödja omställningen till en bättre framtid, så som i återvunna material.

 

Klimatsmart klädvård

 • Undvika att tvätta era plagg så mycket som det går. Fokusera på att vädra plaggen så länge som det går. Du kan t.ex. vädra dem i badrummet när du duschar. Vattenångan hjälper till att rena plagget och får plagget att hänga ut sig och bli mindre skrynkligt. När det är bra väder kan du vädra plagget utomhus. Men håll det i skuggan för att undvika att färgerna solblekts.
 • Stryk inte i onödan. Häng hellre dina plagg badrummet i samband med dusch. Så att vattenångan och värmen hjälper till att släta ut eventuella skrynklor.
 • Kör på eco-program och låga temperaturer när du tvättar, som spar på vår energiförbrukning. Visste du att varje gång du tvättar så lossnar lite fibrer från dina plagg och sköljs ut med vattnet från tvättmaskinen? Så om du tvättar syntetiska plagg som är gjorda på olja, så hamnar den micro plasten i våra hav till slut.
 •  Använd miljövänliga tvättmedel och skippa sköljmedlet på så sätt minimerar du utsläppen av kemikalier i vår miljö. Och sparar dessutom energi och råvaror som går åt för framställningen av produkten. Vill du att kläderna ska dofta kan du hellre lägga in lite torkade blommor eller doftkulor i garderoben istället.
 • När ditt plagg går sönder, se till att laga det så att livslängden blir så lång som möjligt. Laga det själv eller lämna in det för lagning. I vår butik i Visby tar vi gärna emot dina kläder och kan laga dem åt dig.

 

Och när du inte längre vill ha ditt plagg

 • När du inte längre använder ett plagg, skänk det till välgörenhet. Eller sälj det vidare genom vår Secondhand grupp på Facebook. Eller via TraderaSellpy eller vad som passar dig bäst. Låt plagget leva vidare med en ny ägare som kommer att älska och vårda det.
 • Återanvänd och källsortera ditt avfall så mycket som möjligt. Lämna in det till ställen där du vet att materialet tas om hand på ett bra sätt. Så att det inte bara bränns upp. Och om det bränns upp, kolla om den energi som skapas går vidare i kretsloppet - t.ex. fjärrvärme, biogas etc.